Ryby na Zakarpatských řekách-Jelec Tloušť

Jelec Tloušť-головень/кпень-goloveň/kleň

Tloušť1

Obdivovaný i zatracovaný naprosto všudypřítomný nezmar a všežravec. Na prutu velice bojovná ryba s nepříliš kvalitním masem, chutí připomíná mdlého bahnitého kapra.

Moje zdejší domácí ho však dokáže připravit docela zajímavým způsobem. Vnitřnosti vybere dírou po uříznuté hlavě vycpe ho výraznou kořenovou zeleninou (petržel, celer atd.) smíchanou s kořením. Otvor zacpe jakousi ucpávkou z vaječného těsta která teplem ztuhne a tlouště pomalu dusí tak dlouho až začne odpadávat maso od hlavních kostí. Docela dobré, podává se se zdejším bílým chlebem přelito výsmahem ze zdejší slaniny (tady nepoužívají sádlo ale takovou nadýchanou bílou slaninu které říkají salo) Tato odolná a všežravá ryba (velké kusy už žijí vyloženě jako dravci ale u nás se chytají i na třešně) je schopna obsadit prakticky všechna říční teritoria, přizpůsobí se velikostí a způsobem obživy. Nejradši však má tekoucí vodu. Největší zdejší kousky jsem zde dostával na woblera na rozhraní dne a noci, přes den dostanete jen malé kousky na malou rotačku viz článek Lokace Perečinské hrázky. Je to zdejší nejoblíbenější lovná ryba i když místní chytají právě jen ty malé kousky na jemné náčiní a červy (polévka ucha). U nás jsem dostával slušné kusy na tažných proudech nad hrázkami (Otava Písecká) i ve dne, to že jsou zdejší veteráni tak opatrní je způsobeno na naše poměry až moc průhlednou vodou. Na foto zdejší pardálové, deňáček a nočňátko.

DSCN2019

Úspěšná barva na denní tlouštíky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *